La baixada de peixos s'ha acompanyat de la baixada d'expedients
Fa uns anys, el GOB va tenir coneixement de repetides pràctiques de furtivisme al mar, incloses les zones protegides. L'estudi posterior de la reserva marina del Nord, va constatar baixades d'entre el 70 i el 80 % en moltes espècies, mentre que a altres reserves de Balears els efectius pesquers augmentaven.
Això va motivar que, des de llavors, el GOB vengui demanant a les administracions responsables poder conèixer quants expedients sancionadors de pesca s'obren cada any. Una labor que no està exempta de dificultats ni d'informacions contradictòries.
Disposar d'aquestes dades va servir per evidenciar un canvi brusc, una gran baixada en les sancions tramitades, a partir de l'any 2019. Així, es passava dels 52 expedients de l'any 2017 o els 40 de 2018, a només 5 expedients en 2019, amb cossos de vigilància que no n'havien obert cap. Aquestes xifres es van recuperant a poc a poc, però encara estan molt lluny de l'activitat de vigilància que hi havia prèviament. A la gràfica adjunta es pot veure l'evolució.
Es podria pensar que això es deu a una major conscienciació dels usuaris del mar, però llavors s'hauria de veure traduït en la presència de peix, com a mínim a les zones protegides, cosa que no succeeix.
Per posar només un exemple, els censos recents a l'illa de Dragonera mostren una gran recuperació de peixos (multiplica per 7 la població de peixos de profunditat). A la reserva menorquina del Nord els darrers anys només s'han fet estudis dins la zona integral (on no es pot pescar res) i la biomassa ha baixat respecte a 2019.
En el cas de l'illa de l'Aire, els estudis fets al cap de dos anys de ser declarada reserva marina mostraven una important recuperació de peixos a una zona concreta, però aquesta zona va ser desprotegida perquè es pogués tornar a pescar (enllaç), amb la qual cosa, no s'haurà pogut consolidar la recuperació.
www.gobmenorca.com
english.gobmenorca.com
Clica aquí si vols deixar de rebre els nostres comunicats. Privadesa